Realizarea frumoasă a anturajului si crearea atmosferei armonioase a interiorului rezultă după o cunoaștere amplă a efectelor de culoare, in relația lor cu psihologia omului si prin combinații artistice, rafinate a culorilor.
Culorile, la fel ca și mirosurile sunt foarte sensibile, astfel încât influiențează asupra subconștientului, asigurați-vă că în încăpere persistă gama potrivită de culori.
De modul cum aceasta ne influenţează sufleteşte, aducându-ne răceală sau căldură, bucurie sau tristeţe, linişte sau agitaţie, depinde într-o foarte mare măsură liniştea noastră interioară şi gama trăirilor afective. Pentru toate acestea culoarea a fost întotdeauna utilizată şi studiată. Culoarea este în acelaşi timp unul din factorii fundamentali ai dezvoltării capacităţii creatoare a omului.
Livig-ul luminos, culorile pastelate a dormitorului, bucătăria dinamică în portocaliu-roșu și camera multi-coloră a copiilor, fac posibilă exprimarea pe deplin a fanteziei creative și umplerea fiecărei camere cu o atmosferă individuală și unică.
Sa presupunem că in aceeași locuință avem două camere de mărimi identice, dar le zugravim în două culori diferite: galben inchis intr-o cameră, albastru deschis in cealaltă. Incaperea vopsită în albastru deschis ni se va părea mai spațioasă. Cu alte cuvinte, din punct de vedere optic avem impresia că această cameră este mai incăpătoare. Cea galbena- inchis ne va crea o stare de sufocare,chiar depresie.
O culoare nu poate fi apreciată decât prin raportarea ei la o alta culoare. Astfel, culorile reci ies in evidența, din punct de vedere optic, pe un fond alb, pe cand cele calde se evidențiază pe un fond inchis. Culorile deschise ies in evidența pe un fond inchis, iar cele inchise pe un fond deschis.
Este interesantă ideea că prin adăugarea unei anumite culori putem schimba pur si simplu starea de spirit sau putem influența percepția asupra dimensiunilor camerei prin crearea de iluzii optice.
3 sfaturi de care să ții cont când alegi culorile
1. Alege o cameră și gândește-te cât timp vei petrece în ea, în ce momente ale zilei, ce activități vei desfășura și ce stare de spirit vrei sa-ti ofere acel ambient
2. Află dacă soarele intrâ în camerâ si la ce ore din zi
3 Vezi cât de mare este camera. In functie de asta poți alege culori mai deschise sau mai inchise. Culorile luminoase dau senzatia de mai mult spațiu iar culorile mai inchise sau calde fac ca incaparea să pară mai mica.
Oamenii percep culorile in mod diferit. De exemplu, o anumită culoare poate trezi în mod inconștient unele amintiri sau sentimente. Culoarea neagră pe care mulți o asociaza cu doliu sau ceva trist este pentru alte persoane culoarea eleganței si rafinamentului. Asadar, psihologia de culoare nu garantează că fiecare persoană din casa se va simți exact asa cum ați planuit prin alegerea culorilor.
Efecte psihologice ale culorilor
Maro. Culoarea maro vă poate induce un sentiment de naturalețe si confort pentru casa dvs. Pentru că este compusă din mai multe culori si nuanțe (negru, galben, gri, verde, rosu sau portocaliu si chiar violet) culoarea maro este adesea considerată o culoare neutră. Culoarea poate fi placută daca ne gândim la ciocolată sau cafea. Este o culoare care se gasește foarte des în natură. În multe locuri maro este culoarea pământului, fapt ce ne poate induce sentimente de siguranță si stabilitate. In amenjările interioare poate adăuga profunzime ți căldură.
Alb. Puteți utiliza efectele psihologice ale culorii de alb pentru a crea un aspect revigorant ți curat in casa ta. Oamenii asociaza diferite lucruri cu albul – aspect aerisit, liniștit, curat. Dacă intr-o camera este utilizat la pereți, mobilier sau podea, albul va da impresia că avem o camera mult mai mare. Daca nu doriți o camera colorată dar nici un alb in exces, puteți utiliza albul în combinație cu culori neutre: negru, maro sau gri.
Gri. Culoarea gri la interior sugereaza o eleganta subtila, fara a fi prea conservatoare. Efectul culorii gri depinde foarte mult de nunata de culoare care se va folosi. In cazul in care griul are o tenta galbena poate fi apasator mai ales daca in camera aveti obiecte in diferite nuante de maro. Dar o nuanta frumoasa de gri in combinatie cu culoarea alba poate creea un aspect curat si revigorant.
Negru. Culoarea neagra creaza un aspect elegant si intraznet pentru casa ta. Daca este utilizat intr-un mod inteligent, negrul confera un aer sofisticat, fiind ideal pentru a sublinia anumite lucruri cum ar fi ramele pentru tablouri, mese mici etc.
Galben. Culoarea galbena poate da un aer luminos si optimist. Efectele pot varia in functie de nunata aleasa. Un galben pal aplicat pe pereti sau tavan poate aduce un pic de soare in casa ta. Daca nu doriti utlizarea galbenului pe pereti puteti folosi efectele sale psihologice in alte moduri, pentru obiecte mici, accesorii, flori imagini etc.
Rosu. Culoarea rosie se foloseste pentru a da un aspect stimulativ. Desi indica adesea o amenintare, un lucru interzis, si adesea poate creste ritmul cardiac, o nuanta mai calda te poateface sa te simti foarte confortabil. Ca si portocaliul , rosul este culoscut ca o culoare ce creste apetitul, fiind utilizat cu succes in bucatarii.
Mov. Utilizati efectele psihologice ale culorii mov pentru a crea un mediu de lux. Daca are o nuanta albastruie, ea poate fi senina si calma si sa confere spatiului un aer de mister.
Albastru. Cu culoarea albastra puteti crea un aspect rece si limpede sau o atmosfera de munca si meditatie. A fost demonstrat ca scade tensiunea arteriala si a ritmul cardiac. Este folosita pentru a da senzatia de spatiu mai mare printr-o nunata de albastru deschis. Aveti posibilitatea de raci o camera cu mult soare si caldura. Daca albastrul se foloseste in bucatariue se spune ca poate scadea pofta de mancare.
Verde. Utilizati culoarea verde pentru a crea o atmosfera calma si relaxanta. Verdele este perceput ca fiind calm si clar, linistitor pentru ochi.
Jalezele. Decor și accent pentru orice tip de încăpere
Jaluzelel sunt folosite din ce în ce mai mult în interioarele modern. Designerii moderni oferă o mulțime de opțiuni pentru decorarea ferestrelor cu Jaluzele. Jaluzelele zi noapte, romane, orizontale, verticale, rolete textile sau draperiile japoneze, în multe case se decorează bucătăria, camera de zi, dormitorul sau camera copiilor.
O idee perfectă pentru a înțelege combinația culorilor este Cercul chromatic
Cele mai bune combinații pentru jaluzele sunt:
Jaluzele contrastante în culori.
Acesta este un loc foarte captivant în interior. Culorile contrastante sunt culori situate în sectoare opuse ale roții de culoare. Nu uitați că aceste culori trebuie combinate cu restul interiorului.
O combinație nuanțată de culori pentru Jaluzele.
Aceasta este o combinație de nuanțe similare.
Pe roata de culori, aceste culori sunt amplasate una lângă alta.
Această combinație este potrivită pentru a crea o atmosferă calmă și blândă acasă.
Metoda dea oferi culoare ferestrelor cu jaluzele și a crea o ambiață perfecta între culori este foarte simplă. Puteți găsi un asortiment vast cu o paletă coloristică interesantă, combinații de culori calde și reci, într-o singură culoare sau un mix de culori. Imaginația dvs este fără limite, din acest motiv puteți alege arice tip de jaluzele în dependență de designul pe care doriți să îl înterpretați în propria casă sau birou.
Este foarte important să nu exagerați și să țineți cont de sfaturile noastre de mai sus a psihologiei culorilor și vă va fi cu mult mai simplu să creați o atmosferă perfecta în camera de zi und ve-ți petrece timpul privind televizorul, sau în bucătărie pregătind cina.
JaliuziPlus vă încântă cu cel mai vast sortiment de jaluzele și accesorii în Moldova, iar consultații sunt mereu gată să vă ofere sfaturi profesioniste pentru a alege ce este mai potrivit anume pentru dvs. Acum este momentul să oferi casei tale un accent coloristic și un aspect deosebit, exclusiv cu JaliuziPlus.